O Rajisi, Bogdanu, puževima
i začaranom kruguи
Rajisa i njen šestogodišnji sin Bogdan su stigli u Crnu Goru
iz Kijeva i sada im je potrebna vaša pomoć
Bogdan voli kola i puževe. Puževe obožava da posmatra kada oni ispuzaju nakon kiše na ulicu. A automobilčićima se satima igra zajedno sa drugom Platonom.

Sati u kojima se Bogdan i Platon igrali atuomobilčićima ranije su bili jedino vrijeme kada se Rajisa mogla baviti pronalaženjem posla. Ali, i sa tim je komplikovano: kako da radiš ako si sama u tuđoj zemlji, kada ti je obaveze sa detetom i kada ti navike ne odgovaraju radu u online režimu?

Poslati Bogdana u dečji vrtić? To jeste izlaz, ali ni sa tim ne ide jednostavno: vrtić treba plaćati. A čime da se plati ako si sama u tuđoj zemlji i nemaš posao?

Stvorio se začarani krug. I ispostavilo se da Rajisa nema snage sama da ga preseče.


«Dobro je da smo u početku uspjeli da odsjednemo u “Pristaništu”. Dobro je da smo zatim uspjeli da za umjerenu cijenu nađemo smještaj u Budvi – kaže Rajisa – dobro je da se u “Pristaništu” našao volonter-predavač koji se sprijateljio sa Bogdanom. Ali, bez stalnog posla nećemo moći opstati».

Bogdanova baka je preminula uoči rata. “Možda je i bolje da je tako ispalo, da mama ovo nije dočekala”, – kaže Rajisa i gleda negde na stranu. – «Iduće godine će biti lakše: nadam se da će Bogdan ovdje poći u školu. Ali ovu godinu još treba nekako preživeti. A kako?»

Sada se uspjelo i u tome da se Bogdan upiše u dječji vrtić u Budvi, on je počeo tamo da ide 3 puta nedjeljno. Za sada – bukvalno na kredit. Ali, to omogućuje Rajisi da traži posao, pa makar i sa nepunim angažovanjem. Za dalje, dečji vrtić je spreman da ovoj porodici naplaćuje minimalnu cijenu – €150 mjesečno.

I još nešto, veoma važno. Radi pripreme za školu Bogdanu je potreban nastavnik. I nije čak u školi stvar: ovom dječaku je tokom poslednjih godinu i po bilo suđeno da doživi previše toga. Zato sada mu je potrebno da pored njega bude odrasli dobar čovek. Mi bismo rjekli – «radi socijalizacije, otklanjanja stresa, adaptacije». Bogdan bi rekao – «onaj, sa kojim se može raspravljati o automobilčićima, gledati puževe i pričati o matematici». Uzgred, matematiku Bogdan jako voli. Skoro kao i puževe.

Sadašnji Bogdanovljev nastavnik je Petar – divan volonter „Pristaništa“. Međutim, idealno bi bilo da to bude kvalifikovani nastavnik koji bi mogao da sa dječakom provodi toliko vremena, koliko će trebati. Usluge takvog kvalifikovanog lica sada koštaju otprilike €7 na sat.

Prije početka 2024. školske godine
Rajisi i Bogdanu
je potrebno €5 000
za plaćanje dečjeg vrtića i nastavnika.
Da bi se održali. Hajde da im pomognemo zajedno.
Za plaćanje su pogodne sve kartice, izuzev ruskih. Takođe možete da izvršite prenos preko Google i Apple Pay.
Donirajte u kriptovaluti: USDT, USDC, BUSD, Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Doge
Preko Zapad Banke
Vi možete da izvršite direktnu doznaku sredstava na naš crnogorski račun u Zapad Banci, koristeći dolje navedena upustva za plaćanje:

Beneficiary: PRISTANIŠTE BUDVA NEVLADINA FONDACIJA
Address: VELJI VINOGRADI BB, BUDVA, MONTENEGRO
PIB: 11081827
IBAN: ME25570000111001453707

Bank of Beneficiary: ZAPAD BANKA AD PODGORICA
Address: 7th fl., 2B Moskovska str. Podgorica 81000
BIC: ZBCGMEPG
Payment reference: donation
Ako poznajete nekog ko bi htio i mogao da direktno stalno pomaže porodici u Crnoj Gori, stupite sa nama u kontakt!
+382 68 585485
[email protected]