Vijesti

Interna dešavanja u „Pristaništu“: časovi crnogorskog jezika koje vodi Jelena Zelinskaja

Jelena Zelinskaja, autor rusko-srpskog situacionog rječnika «50 korisnih dijaloga» i niza knjiga o Balkanu, održava ekspres-tečajeve crnogorskog jezika za stanare «Pristaništa».

Jelenina polazište je — interes prema svakom učeniku, prema svakoj ličnosti. Ona je uvjerena: najvažnije je preovladati strah od potencijalnih grešaka, jer je jezik — alatka za komunikaciju. Zato Jelenini učenici hrabro primjenjuju tek stečena znanja već od prvog dana tečaja.

Počela je da predaje crnogorski jezik marta 2022. godine.

«U tom trenutku to je bilo akutno neophodno. Navikla sam se da pravim odlučni izbor — a onda se ispostavilo da je potreba za tim izuzetno velika! Znači, moram, — priča Jelena. — Šta to meni daje? Sačuvala sam zdrav razum. Postoji stalan osjećaj da sam potrebna ljudima, osjećaj zajedništva. Nikada ne bih izašla na kraj sa takvim teretom da nije podrške od strane porodice I prijatelja».

«Diplomci» tečaja ističu da su nakon intenzivne obuke naučili ne samo da razumjeju crnogorsku govornu riječ, već da su i sami progovorili. Želimo da izrazimo zahvalnost našem prijatelju, volonterki Jeleni na saosjećajnosti i spremnosti da podjeli svoja znanja sa onima kojima su neophodna!

Prijatelji, veoma nam nedostaju nastavnici koji bi mogli obučavati stanare «Pristaništa» osnovama crnogorskog jezika. Svi ti stanari su tek stigli u njima potpuno nepoznatu zemlju i imaju potrebu za takvom podrškom.

Ako dobro poznajete crnogorski jezik i ako ste spremni da ga predajete kod nas u «Pristaništu» popunite ovaj upitnik i mi ćemo stupiti u vezu sa vama.