Vijesti

Interna dješavanja u „Pristaništu“: časovi crtanja od volonterke Irine

Kako je još moguće pomoći onima koji bježe od rata? Volonterka Fondacije Irina Oksenojd je za sebe odgovor na to pitanje našla u nastavi crtanja za djecu i odrasle. Postavili smo Irini nekoliko pitanja kako bi vam ispričali o još jednom heroju «Pristaništa».

— Kako ste postali volonter?
— Nakon preseljenja u Crnu Goru nastojala sam da postanem dio zajednice preseljenika kako bismo se družili, pomagali jedni drugima i zajedno se bavili stvaralačkim aktivnostima. Tako sam se upoznala sa «Pristaništem» i timom zajednice. Raduje me da mi se ovdje pružila mogućnost da držim časove i master-klase za djecu i odrasle.

— Kako obično izgledaju časovi?
— Svaki čas — to je eksperimenat: predlažem učesnicima temu i podesne materijale, na primjer: akvarelne i akrilne boje, trafarete, tonirani i valovit papir, kao i prirodne elemente — kamenčiće i lišće. Moj zadatak nije u tome da djecu naučim crtati shodno instrukciji. Želim da se ona iskažu, da probaju nešto novo i da se ponose svojim dostignućima. Pri tome mi je važno da na časovima vlada vesela i stvaralačka atmosfera, gdje mi svi možemo da se privremeno odvojimo od briga i da doživimo prijatne emocije.

— Zašto baš stvaralaštvo?
— Crtanje je uvijek bilo moj hobi: ono smiruje, podriže raspoloženje i pruža odličnu mogućnost za druženje. Uz to, ubjeđena sam da je stvaralački prilaz od značaja ne samo u likovnim umjetnostima već da i u našem svakodnevnom životu je takođe važno vidjeti nestandardna rješenja.

Zahvaljujemo Irini i svim našim volonterima na učešću u pružanju pomoći izbjeglicama

I vi možete da se pridružite našem timu volontera i da držite časove iz nečega što vas zanima. Radi toga popunite kratak upitnik.

Da bi nam se pomoglo da plaćamo zakupninu za privremeni dom gdje se najčešće i održavaju interna dješavanja možete da izvršite donaciju.