Vijesti

Pregled događaja: april u „Pristaništu“

Aprilski pregled «Pristaništa»: flauta, cijanoterapija i pretplata na dobra dijela.

▪︎ U aprilu su nam dolazili volonteri iz Sijetla, SAD. Momci su živjeli u privremenoj kući «Pristaništa», igrali su šah i držali nastavu iz engleskog jezika za naše stanare — izbjeglice iz Ukrajine i prinudne preseljenike iz Rusije i Bjelorusije.

Oni sun nam donijeli poklon: 27 odličnih muzičkih instrumenata koje su skupili u cjeloj državi i restaurisali. Sada se ti saksofoni, trube i flaute nalaze u «Pristaništu». Muzičari mogu da ih iznajme, a muzički pedagozi — da kod nas održavaju nastavu.

▪︎ Ukupno je tokom aprila u privremenoj kuči odsjedalo 32 osoba, 21 — iz Ukrajine, uključujući grupu od 13-toro djece. Ona je stigla prema programu «Ispavati se u tišini». Taj program je predviđen za Ukrajince koji nijesu spremni da napuste svoju zemlju, ali im je veoma neophodno «resetovanje». Za njih smo priredili master-klas o cijanoterapiji. To je poseban način izrade fotografskih slika, čak i na tkanini.

▪︎ Održali smo 33 različita događanja za bivše i sadašnje stanare «Pristaništa». Među njima su časovi crnogorskog jezika, izleti, pravne konsultacije po pitanju privremene zaštite za Ukrajince.

▪︎ A osim toga u aprilu je u Crnu Goru dolazila pesnikinja Vjera Polozkova, prijatelj «Pristaništa». Vjera i kompozitor Andrej Manockov prikazali su predstavu «Dopunjena realnost» na kojoj je prikupljen iznos od 319 eura. Svega tokom ovog mjeseca na različitim priredbama i predavanjima prikupili smo 797 eura koji su usmjereni za potrebe izbjeglica i privremenih preseljenika. Zahvaljujemo svim glumcima, predavačima i našim partnerima na ovoj podršci.

▪︎ Najzad nam je uspjelo da otvorimo pretplatu na svakomjesečne priloge u korist «Pristaništa» na platformi blagoclick. Svakomjesečno mi trošimo oko 10.197 eura za održavanje privremene kuće, nabavku namirnica, plaćanje prevoza i druge ptrebe. Prikupljamo ta sredstva zajedno sa vama.

Možete se pretplatiti na plaćanje bilo kog za vas prihvatljivog novčanog iznosa. Pet eura mjesečno — cijena jedne šoljice kafe i dezerta — od bilo kog neravnodušnog čovjeka mogu da učine puno. Primaju se bilo kakvi iznosi bez ograničenja i provizija.

Pretplatiti se lako, kao i promjeniti iznos ili odustati od pretplate ako to postane neophodno.