Vijesti

Interna dješavanja u „Pristaništu“: muzičke vežbe sa volonterima Irinom i Aleksandrom

Svake srijede i svakog petka uveče u ugodnom prostoru kovorkinga okuplja se prijateljski pjevački kolektiv koji evo već skoro godinu dana napreduje pod budnim okom volontera Irine i Aleksandra.

Rukovodilac hora Irina primjećuje da «muzika inspiriše. Stvaralaštvo, pjevanje, pozitivne emocije pomažu da se savladaju strah i očaj. Horsko pjevanje spašava od stresa, od anksioznosti koja može da nas zahvati u današnjoj situaciji».

«Sve učesnice našeg hora su talentovane, stvaralački raspoložene, produhovljene djevojke! Zajedno pjevamo o miru, ljubavi i slobodi!» Sastav hora se širi, ali se ne mjenja topla i iskrena atmosfera koja u njemu vlada. Repertoar uključuje ukrajinske i ruske pjesme, planira se i izvođenje crnogorskih.

Aleksandrov profesionalizam, njegova visoka muzička kultura i talenat inspirišu izvođaćice i postavljaju visoki gornji nivo izvоđenja. Na vježbama, članice hora obavljaju raspjevavanje, uče nove pjesme i rade na podizanju kvaliteta izvođenja.

Nedavno je hor uzeo učešća u dobrotvornom koncertu-maratonu u korist Fondacije «Pristanište». «Jako nam je prijalo da čujemo aplauze i riječi zahvalnosti na našu adresu!» — kaže Irina. «Kada pjevamo, radimo na pjesmama, osjećamo radost, nadahnuće! Za nas je rad u horu — to su sati istinske sreće!»

Izražavamo zahvalnost Irini i svim našim volonterima za njihovo učešće u pomoći izbjeglicama i presjeljenim licima. Zajedno smo u stanju da pružimo onu podršku koja je sada toliko neophodna onima koji su lišeni svog uobičajenog života i koji su se bez svoje volje našli u za njih potpuno novoj zemlji.