Vijesti

Interna događanja: „pisanka“ i „krapanka“ sa Irinom Kučmom

Dana 3. maja u kući «Pristaništa» je održan neobičan master-klas: njegovi učesnici su učili tradicionalne ukrajinske načine farbanja uskršnjih jaja — «pisanku» i «krapanku». Master-klas je vodila Irina Kučma, predsjednica organizacije «Ukrajinogorci».

Njima se pridružila naša volonterka Irina Burakova, inače fotograf i kopirajter, i napravila reportažu. Fotografije možete da vidite ovdje, a njene utiske da pročitate u tekstu koji slijedi.

«Ove metode (pisanka i krapanka) — su veoma popularne u Ukrajini i prenose se sa generacije na generaciju. Pisanka je tehnika nanošenja dezena uz pomoć voska koji čuva površinu jajeta od premazivanja farbom. Kod dekorisanja krapankom takođe se koristi vosak: on se nanosi (krapa)na ljusku majušnim tačkicama, nakon čega se jaje spušta u boju. Jaja ispadaju šarolika i praznična.

Pisanka i i krapanka zahtjevaju strpljenje, preciznost i usredsređenost. Ali rezultat uvjek donosi radost.

U djetinjstvu sam najviše od svega voljela da učestvujem u farbanju uskršnjih jaja. To sam radila zajedno sa mamom i starijom sestrom. Na master-klasu kod Irine kolektiv je takođe bio čisto ženski i zbog nečega je to činilo proces posebno tajnovitim: sviječe, boje, molba da se kosa pozadi skupi u repić da se slučajno ne zapali... U dvorištu je vježbao hor.

I to je zadivljujuće, ali tokom jedne večeri pošlo mi je za rukom da dospjem u moj jučerašnji dan — u svoje dječje uspomene, i da budem u današnjem — u divnom društvu djevojaka i žena, i da boravim u vječitom, jer će uskršnje tradicije pisanki i krapanki živjeti uvijek».

Veliko hvala:
Irini Kučmi — na zanimljivom master-klasu
Irini Burakovoj — na divnom tekstu i fotografijama
Kao i svima ko nam se pridružio ove večeri.