Vijesti

Sastanak s predstavnicima UN-a u Pristaništu

Održali smo sastanak s predstavnicima Ujedinjenih naroda u dvorištu naše gostinjske kuće. I od sada će se takvi sastanci redovno održavati.

Ovaj put smo raspravljali o nekoliko pitanja i pokušali pronaći rješenja. Zajedno smo razmotrili vrlo izazovne situacije s kojima se suočavaju izbjeglice i imigranti u Crnoj Gori.

Jedan od raspravljanih slučajeva bio je situacija Andreja. On je pokušavao dobiti vizu radi ponovnog ujedinjenja sa porodicom u Francuskoj, ali naišao je na prepreke. Da bi dobio vizu, osobno je potrebno posjetiti Francusku, ali Andrej nema šengensku vizu i bez boravišne dozvole u Crnoj Gori je ne može dobiti.

Sada ga savjetuju stručnjaci iz Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Oni mu pomažu da kontaktira Francusko veleposlanstvo kako bi dobio dozvolu za podnošenje dokumenta u Crnoj Gori kao nerezident.

Razgovarali smo o pomoći Inni i njenoj ćerki Saši, koja ima cerebralnu paralizu. Njoj je potrebna kontinuirana rehabilitacija. Postoji odgovarajuća institucija za djecu u Budvi, ali primaju samo državljane Crne Gore.

Tokom sastanka, dogovoreno je da će predstavnici Crvenog krsta lično se sastati s rukovodstvom te institucije i pokušati dobiti dozvolu da Saša provede barem nekoliko sati tamo svaki dan i da ne bude lišena potrebne rehabilitacije.

Bile su i druge priče, i sada smo na putu da pronađemo rješenja za svaku od njih.

Izražavamo zahvalnost Visokom povjereniku Ujedinjenih naroda za izbjeglice i Milici Radonjić za ovaj produktivan i koristan sastanak i pruženu pomoć. Naše dobrotvorne aktivnosti se nastavljaju i nadamo se efikasnoj saradnji. Vjerujemo da će naši zajednički napori doprinijeti poboljšanju života onih kojima je pomoć potrebna

Da li želite da nas podržite? Postoji nekoliko načina da to uradite:
• posjetite stranicu https://pristaniste.me/ru/donate da biste donirali;
• pridružite nam se kao volonter;
• proširite informacije o nama.