Vijesti

Rezultati godine: kako se pojavio i razvijao volonterski pokret Pristanište

Mi, grupa volontera, organizovali smo 5. marta Fond Pristanište. Iznajmili smo nekoliko kuća, naselili izbeglice i obezbedili im osnovne proizvode. Tada smo počeli da pomažemo oko papirologije i traženja posla, upisivanja dece u škole, održavanja događaja.

• Naši volonteri se upoznavaju sa onima koji su stigli u Crnu Goru i privremeno ih smještaju u njihove domove. Izdajemo SIM kartice, neophodne stvari i proizvode. U Pristaništu je boravilo 595 ljudi, od toga 155 dece. Dodijelili smo 53 stipendije za školovanje djece čije su porodice ostale u Crnoj Gori.

• Odgovaramo na pitanja o lokalnom životu, o pronalaženju stana i posla, o upisu dece u škole i vrtiće. Za sve vreme smo obradili zahteve 1.644 osobe.

• Psiholozi volonteri vode besplatne individualne sesije i grupe podrške.

• Naši volonteri i prijatelji organizuju razne radionice i časove: umjetnost od gline, jogu, učenje crnogorskog jezika, časove matematike i crtanja, kreiranje raznih ručno rađenih igračaka i ukrasa. Održali smo već više od 80 kreativnih večeri.

• U julu smo napravili Podrum Pristanište, umetnički prostor za kreativnost i slobodu, gde nastupaju prijatelji fonda, volonteri i meštani Pristaništa, umetnici, muzičari, glumci i izvođači. Dakle, bilo je oko 25 događaja.

• Izdali smo vodič https://viki.pristaniste.me

koji sadrži korisne kontakte u Crnoj Gori i drugim zemljama, kao i odgovore na često postavljana pitanja.
Made on
Tilda